Hoe blijf je fit als je zwanger bent
Goed eten, voldoende drinken, bewegen … Dé basis van een gezond leven, ook tijdens de zwangerschap. Dus ja, lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap blijft een goed idee. En neen, het is niet gevaarlijk. Sterker nog, het wordt aangeraden voor jouw gezondheid en welzijn. Én dat van je baby. Maar niet elke type sport is aan te raden, dus voor je je legging aantrekt, eerst een beetje lectuur …
Goed eten, voldoende drinken, bewegen … Dé basis van een gezond leven, ook tijdens de zwangerschap. Dus ja, lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap blijft een goed idee. En neen, het is niet gevaarlijk. Sterker nog, het wordt aangeraden voor jouw gezondheid en welzijn. Én dat van je baby. Maar niet elke type sport is aan te raden, dus voor je je legging aantrekt, eerst een beetje lectuur …
Je baby loopt geen gevaar
Voor iedereen die zich zorgen maakt, geen paniek. Je baby loopt geen enkel gevaar. Neen, hij zal niet indalen, door elkaar geschud worden of loskomen als je sport. Je vruchtwater, placenta, baarmoederwand, buikspieren... je lichaam voorziet àlles om je baby veilig en comfortabel te houden. Plus, de groei van je kleintje komt ook niet in gevaar. Gewoon goed eten en voldoende drinken, en je baby zal normaal groeien in je buik. Ook als je sport.
De voordelen van sporten tijdens je zwangerschap
Zwanger zijn en bevallen, da’s al sport genoeg, denk je misschien. En da’s waar, maar dat wil niet zeggen dat je moet stoppen met bewegen. In tegendeel, regelmatige lichaamsbeweging is goed voor je gezondheid en helpt je in vorm te blijven.
Enkele voordelen van sporten:
- Beperkte gewichtstoename
- Minder rugpijn
- Versterking van je spieren
- Regulering van je bloeddruk
- En een goed humeur!
Is dat niet ALLES wat jij en je baby nodig hebben?
Kies je sport verstandig
Topsporter of niet, dé aanbeveling bij lichaamsbeweging blijft: luister naar je lichaam. Probeer geen records te breken en pas je routine aan naarmate je buik ronder wordt. Plots vermoeid, pijn of kortademig? Neem een pauze. Je sessie die pik je gewoon later op. En om je door al de inspanning heen te helpen, vergeet de brandstof van je lichaam niet: water.
Deze sporten zijn OK:
- Wandelen
Eenvoudig en gezond. Haal een frisse neus en doe eens een wandeling. Of wandel op de loopband in de fitness.
- Fietsen
Fietsen traint je benen, maar ook je hart. Doe het wel in een fitnessclub, zo riskeer minder valincidenten.
- Zwemmen
Tijdens het zwemmen train je alle spieren, bouw je uithoudingsvermogen op en word je helemaal relax. Klinkt zalig toch?
- Aquagym
Naast ontspanning verlicht watergymnastiek zware benen, rugpijn en vermindert de constipatie.
- Yoga
Het verzoent niet enkel lichaam en geest, maar yoga verbetert ook de bloedsomloop, vergroot de flexibiliteit en verstevigt je spieren. Zei iemand prenatale yoga?
- Pilates
Een zachte methode die de spieren versterkt, de ademhaling verbetert en de slaap bevordert.
- Fitness
In principe is er geen enkele reden om jezelf van je fitness-sessie te beroven, maar gebruik gewoon je gezond verstand: til geen halters van 20 kilo!
Deze sporten zijn niet OK:
Er zijn natuurlijk sporten die ten stérkste worden afgeraden. Zoals: alle sporten die snelheid, schokken en valrisico's met zich meebrengen, voetbal, hockey, duiken, skiën, boksen, paardrijden... Hou die maar voor later.
Tip: Heb je moeite om jezelf te motiveren? Misschien is sportcoaching voor zwangere vrouwen wel iets voor jou.
"Tijdens die 9 maanden gaat het niet over prestaties, maar over fit en gezond blijven. Voor jezelf en je baby."
(Elodie, mama van twee, sportcoach)
Bewegen met z’n twee
Met z’n tweeën (of ja drieën) sporten? Da’s een leuk idee. Samen wandelen, zwemmen of fietsen creëert een uniek en intiem moment waarbij je je gevoelens – en emoties – met elkaar deelt. Maar misschien is het ook gewoon een motivatietrucje.
Hier zijn 2 ideeën voor prenatale sportactiviteiten voor koppels:
- Prenatale yoga
Sommige yogastudio’s bieden speciale lessen aan voor toekomstige ouders. Op het programma? Stretching, ademhaling verbeteren, houdingen... Alles om je samen voor te bereiden op de bevalling.
- Watertherapie/ Waterrelaxatie
Samen met je partner beoefenen jullie ontspannende massages in een zwembad met warm water. Ideaal om bepaalde zwangerschapsklachten te verhelpen. Ontdek er hier meer over.
Water: de sterspeler van elke zwangerschap
Je verwacht een kindje en je doet aan sport: twee hele goede redenen om meer te hydrateren. Je drinkt best minstens 1,5 tot 2 liter water per dag. En dat voor, tijdens en na het sporten. Ja, ook als je niet zweet. Ontdek waarom sport en water een winnende combinatie zijn.
Kies voor zuiver, natuurlijk en mineraalarm water. SPA® Reine geeft je lichaam en je baby de zuiverheid die ze verdienen.
Plaats je gewichtstoename in perspectief
Het is per-fect normaal om 12 kilo bij te komen wanneer je een kindje verwacht. Maar hier geldt ook: elke vrouw is anders, alsook de zwangerschap. Dus geen paniek, het is echt niet het moment om op dieet te gaan. Weeg jezelf maar één keer per week, niet meer (beloofd hé!). Eet met mate, zondig af en toe eens met iets lekkers, drink voldoende water en niet te vergeten: beweeg.
Sporten tijdens je zwangerschap houd je niet alleen fit, maar zorgt er ook voor dat je je beter in je vel voelt, letterlijk en figuurlijk. Het is dus belangrijk om het minimale te doen, maar niet te veel. Je lichaam verandert, dus luister ernaar. Maar bovenal geniet van de ontspanning.