“Hoezo, zwanger worden op je 35 is oud?!”

“Hoezo, zwanger worden op je 35 is oud?!”

In dit artikel wil Hilke aka @hilkematton ons vertellen over een zwangerschap op 35-jarige leeftijd.

Bij SPA® vinden we het belangrijk om getuigenissen en ervaringen van ouders te delen met de SPA® Baby & Family Club community. Lees dit artikel dus zeker als je je wilt verdiepen in dit boeiende onderwerp.  

Life Roadmap

Toen ik jonger was, stond er op mijn visionboard of Life Roadmap, in het groot en vetgedrukt: MAMA WORDEN VOOR MIJN 30STE VERJAARDAG. Nu ja… dat liep eventjes anders dan gepland. Want toen ik 30 jaar was, maakte ik geen baby, maar wél een enorme switch in mijn leven: ik beëindigde namelijk mijn tien jaar durende relatie. Daar stond ik dan: single, not so ready to mingle, in een wereld waar al mijn vrienden en kennissen baby’s tevoorschijn toverden alsof het niets was.

Mijn key to happiness

Er volgden hobbelige jaren waarin ik op zoek ging naar mezelf. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden, nadat ik zo goed als heel mijn twintiger jaren als koppel had geleefd. Met enorme ups, maar ook met veel keuzes die ik achteraf gezien liever niet had gemaakt. Ikleerde alvast 1 ding: geluk en rust vinden bij mezelf is mijn sleutel tot geluk. Toen ik helemaal tevreden was met mezelf, veranderde alles. Daar stond ie dan: dé man. Heel knap, een prachtige lach, lief, een beetje gek en ik wist meteen: dit is ‘m! Eigenlijk dacht ik: “Dit is ‘m en met hem ga ik baby's maken”. Maar dat heb ik wijselijk maar niet gezegd. 

Plusmama in 3, 2, 1...

Deze mooie man kwam niet alleen... Nee, ik kreeg er meteen ook 2 pluskindjes bij van (toen nog) 3 en 4. Je kan wel zeggen dat mijn wereld ineens op zijn kop stond. Impulsieve feestjes en late avonden met vrienden, met sloten wijn en een bijbehorende kater, maakten plaats voor vroege ochtenden, uitjes naar de speeltuin en creatief zijn op een heel andere manier. 

Al snel vormden we (week om week weliswaar) ons eigen kleine gezinnetje. Maar ergens bleef er een knagend gevoel hangen. Ook al zie ik mijn pluskindjes erg graag en hebben we een sterke band, ik bleef me op een bepaalde manier een buitenstaander voelen. Nu wilde ik nóg liever een kleine mini-me op de wereld zetten. Maar mijn biologische klok tikte tegen een razendsnel tempo verder, voor ik het wist vierde ik mijn 35ste verjaardag. 

35, is dat oud?

Nee, tuurlijk is 35 niet oud! Maar spijtig genoeg is 35 wetenschappelijk gezien wel een geriatrische leeftijd om zwanger te worden. De kwaliteit van de eicellen gaat achteruit, de kans op complicaties gaat omhoog, noem maar op. Happy word je niet van die wetenschappelijke artikels…

Wanneer mijn vriend en ik de beslissing namen om ons gezin te vervolledigen met een kindje van ons samen, nam ik meteen ook voor mezelf de beslissing om een grote switch te maken in mijn dagdagelijkse gewoonten. 

Aandacht voor mijn lichaam

Ik stelde mezelf de vraag: “Wat heeft mijn lichaam nu specifiek nodig?”. Door geregeld een zeer uitgebreid bloedonderzoek te doen (je bloed is de spiegel van je gezondheid!) en te kijken naar welke belangrijke vitamines er mankeren, kreeg ik een duidelijk beeld van mijn gezondheid. Zo had ik een zwaar ijzertekort, een nog groter vitamine D-tekort en nog andere factoren die wezen op een minder goede gezondheid. Dit opende mijn ogen. Hoe kan ik nu een gezond baby’tje ter wereld brengen als ik zelf niet gezond ben? Tijd voor verandering! 

Ik heb me laten adviseren door professionals en nam eindelijk de juiste vitamines, afgesteld op mijn specifieke noten. Binnen 3 maanden vertoonde mijn ijzergehalte en vitamine D geen tekorten meer, en ik voelde me energieker dan ooit. Ook mentaal beurde ik meteen op en de wolken in mijn hoofd waren verdwenen. 

Gezond homemade lekkers en heel veel water

Naast de juiste vitamine-inname vond ik het belangrijk om te gaan kijken naar mijn eetgewoonten. Destijds kookte ik voor mijn beroep: ik roerde de hele dag in de potten voor wel 100 klanten. Maar als ik daarna thuis was, was ik zelfs te moe om aan gezonde voeding te dénken. De weg naar de frituur of de lokale pizzeria had ik snel gevonden. Ook dat moest veranderen! Ik maak sindsdien elke week een gezonde, verse weekmenu. Ik maak een ingrediëntenlijst, zodat ik winkelen beperkt tot 1 maal per week. Zo zorg ik dat alles in huis is voor een lekkere huisgemaakte maaltijd.

Ook mijn dagelijkse glazen water hadden plaats gemaakt voor geregeld een blikje frisdrank. Mijn lichaam had, heeft – en zeker als je zwanger bent- water nodig. Ik drink nu water 'in bulk', dus in grote hoeveelheden op vaste momenten en niet in kleine nipjes doorheen de dag. Dat doe ik door elk uur één of zelfs 2 gigantische glazen water achterover te slaan en dit ongeveer 6 keer per dag.

Op deze manier weet je ook perfect wat je hebt gedronken en ervaar je minder dorst. Ook handig is dat je niet een hele dag met die gigantische waterfles loopt te sleuren! Nog een kleine tip: een groot glas (best lauw) water met azijn voor de maaltijd. Azijn heeft een bewezen positief effect op de bloedsuikerspiegel en bevordert het verzadigingsgevoel. Zelf ga ik voor appelciderazijn die de 'azijnmoeder' nog bevat. Dit zit boordevol eiwitten en enzymen. Het is een kleine verandering, maar oh zo goed voor je lichaam!

Geen dokter Google

Als lichte hypochonder en professioneel panikeur, nam ik me voor me absoluut niet te laten beïnvloeden door alles wat je op internet en social media leest. Daar word je (zeker ik) namelijk volledig zot van. Bewust of onbewust steek je die negatieve opvattingen in je hoofd en ga je ernaar handelen. Nee, ik volg mijn eigen weg. Mijn eigen pad, en dat helemaal op mijn eigen manier. Deze instelling heb ik ook meteen doorgetrokken naar mijn omgeving en ik kan je zeggen... voor mij was dit life-changing! Voor het eerst in mijn leven is de mening van anderen niet van belang, want hey... de moederpolitie kan er wat van. Tot op vandaag sta ik open voor elk advies, denk ik erover na en volg ik daarna mijn eigen gedachtegang,zonder schuldgevoel. 

Slaap, slaap en nog eens slaap

Alles draait om balans als je zwanger wil worden of zwanger bent op latere leeftijd. Een gezond gewicht, gezonde voeding en heel wat beweging zijn noodzakelijk. Maar wat veel mensen vaak vergeten: slaap en voldoende rust is onmisbaar als je je lichaam wil voorbereiden op een zwangerschap. Onvoldoende slaap verstoort je hormoonbalans en dat wil je nu net vermijden. Zelf heb ik een shift gemaakt in mijn slaappatroon: in plaats van te laat in mijn bed te kruipen, kruip ik gezellig onder de wol rond 20:30 uur en ik lig meestal in diepe slaap om 21 uur. Om 6 uur gaat mijn wekker en sinds ik dit patroon aanhou, sta ik fris en fruitig op. Mijn ochtendhumeur heeft plaats gemaakt voor extra energie en een boost aan productiviteit! Ook nu ik zwanger ben, hou ik dit patroon makkelijk aan. Het enige waar ik soms last van heb, zijn slapeloosheid en zeer vreemde dromen. Ik heb wat inspiratie gevonden op de SPA® blog over slapen tijdens de zwangerschap, dus lees gerust het artikel over dit onderwerp hier.

Ieder zijn pad

Voor mij werkten deze 4 aanpassingen erg goed, en ben ik super tevreden dat ik de keuze voor meer evenwicht heb gemaakt. Deze stappen garanderen natuurlijk geen zwangerschap, er zijn zoveel verschillende factoren die meespelen. Maar ik vond het een heel leuk proces en dito ervaring om mijn leven ‘in het algemeen’ even te herbekijken en te resetten. Ik had het geluk om na 8 maanden een positieve test in mijn handen te hebben (al viel ik wel van de schok van de wc), maar spijtig genoeg legt niet iedereen hetzelfde rustige pad af. In elk geval: dit is mijn verhaal en mijn ervaring, en wie weet haal jij er iets uit voor jezelf! 

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek