Kinderbedtijd: hoe pak je dat aan?
Het is niet altijd even makkelijk voor ouders om hun kinderen in bed te krijgen als het bedtijd is. En: elk kind is uniek. Daarom bestaat er geen “vaste” procedure rond bedtijd. Maar we hebben wel tips en trucs verzameld die kunnen helpen.
Het is niet altijd even makkelijk voor ouders om hun kinderen in bed te krijgen als het bedtijd is. En: elk kind is uniek. Daarom bestaat er geen “vaste” procedure rond bedtijd. Maar we hebben wel tips en trucs verzameld die kunnen helpen.
Tip 1: respecteer het ritme van je pasgeborene
Is je kind jonger dan zes maanden? Dan pas je je eigen ritme het best aan, aan het ritme van je kind. Want zoals zo vaak hangt een goede nachtrust heel erg af van wat je overdag doet. Samen eten en drinken, samen spelen, samen rusten. Bij baby’s is het belangrijk om na verloop van tijd een dagelijks ritme te creëren, dat je daarna consequent volhoudt. Met vaste eet-, speel- en bedtijden creëer je gewoontes die structuur geven en dus goed kunnen helpen. En wie eten zegt, zegt ook drinken, natuurlijk.
Tip 2: zorg voor een rustige omgeving
Je baby slaapt de eerste zes maanden het best in de kamer van mama en papa, in een apart bedje. Daarna kan baby naar zijn eigen kamer verhuizen. Zorg ook voor een ontspannen sfeer voor het slapengaan. Als jij als volwassene al moeilijk in slaap valt na een thriller, of ruzie, of na intensief sporten, kan je niet van baby verwachten dat die in slaap valt in een omgeving die net voordien nog té levendig of gespannen was.
Zorg er als ouders dus voor dat je voor je kind overdag al de beste omstandigheden creëert om in slaap te vallen. Spelletjes en activiteiten aanbieden aan je kinderen is bijvoorbeeld essentieel, maar een uurtje voor bedtijd vermijd je best overprikkeling en te veel opwinding. Zo zorg je voor een goede nachtrust voor je kleintje.
Tip 3: het bedtijdritueel
De eerste weken van het leven van je kind volg je zijn ritme helemaal. Maar na verloop van tijd kan je het initiatief overnemen. Als je voor het slapengaan elke keer hetzelfde ritueeltje uitvoert, voelt je kleintje zich veilig en kan hij ook aanvaarden dat hij van jou gescheiden is om op krachten te komen.
Hier zijn een paar bedtijdrituelen:
- Masseer baby’s beentjes en voetjes.
- Zing een slaapliedje. Hier vind je nog andere leuke kinderliedjes.
- Zeg een gedichtje op.
- Lees een verhaaltje voor. Duid de prentjes aan en herhaal de woorden die je zegt.
- Neem een welbepaalde houding aan die verband houdt met slapen: half liggend, of met je hand onder je wang of met je hoofd op je schouder. Zo weet je kind hoe laat het is.
- Gebruik steeds hetzelfde zinnetje zodat je kind weet dat het tijd is om te gaan slapen. Voor een middagdutje kan je zeggen dat je je kleintje straks weer komt halen en voor de avond wens je je kind goede nacht, zodat hij de volgend ochtend weer blij aan de dag kan beginnen. Blijf dezelfde woorden elke keer gebruiken.
- Geef je kind een dikke knuffel met kusjes op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld op de gesloten oogleden. “Oogjes toe, zodat ik je een kus kan geven…” Stel je kind gerust: vertel dat je dichtbij blijft en dat het veilig mag slapen.
Tip 4: voor klein en groot: blijf gehydrateerd!
Wist je dat een goed gehydrateerd lichaam vanzelf een kalm en evenwichtig organisme wordt? Het is dus logisch dat je je hydratatie op peil houdt door de hele dag voldoende te drinken. Dat geldt zowel voor de allerkleinsten als voor volwassenen, die bijvoorbeeld zeker anderhalve liter puur water per dag mogen drinken. Het is ook logisch dat, als je je overdag voldoende gehydrateerd hebt, je tijdens je slaap ook voldoende vocht overhoudt om rustig door te slapen. Hier lees je meer over het belang van een goede hydratatie.
Tip 5: een glas water voor het slapengaan?
Er gaan tegenwoordig stemmen op om ook voor het slapengaan een flink glas water te drinken, om jezelf genoeg te hydrateren voor de nacht. Nu, wij geven er toch de voorkeur aan om jezelf de hele dag lang te trakteren op voldoende puur en zuiver water. Want zeg nu zelf: een glas water drinken voor het slapengaan? Da’s toch vrágen om dromen waarin je constant moet plassen? En voor kleine kinderen is het toch ook beter om de hele dag door water te drinken en op tijd te stoppen. Zo blijft de kans op bedplassen miniem. En ’s morgens? Dan kunnen ze zich voor school zelf lekker bevoorraden met het pure water uit het nieuwe SPA® Reine Eco Pack. De andere ideale momenten om water te drinken? Die vind je hier.
Tip 6: laat je eigen zorgen achter
Probeer als ouder bij het slapengaan van je kind je stress van de dag zoveel mogelijk achter te laten zodra je de slaapkamer binnengaat. Zo blijft baby die plek als een oase van rust zien, waar spanning en hevigheid afwezig zijn. Nog een tip: laat je kind niet spelen in bed. Zo associeert het zijn bedje niet met actief bezig zijn en blijft het een plek van rust.
Tip 7: En wat met geluid?
Je gsm hou je het best op afstand als je je kleintje te slapen legt. De constante berichten- en impulsenflow zal niet de rust creëren die je nodig hebt. Omgevingsgeluid, zoals een televisie die aanstaat in de woonkamer of gezinsleden die elders in huis in gesprek zijn, zijn voor een baby dan weer veel minder storend dan je zou denken. Baby is al van in de baarmoeder gewoon aan omgevingsgeluid, vandaar. Hij zal er zijn slaap echt niet voor laten.
Muziek om in slaap te vallen? Dat kan zeker helpen, maar het is geen exacte wetenschap. Achtergrondmuziekjes of -geluidjes kunnen je baby in slaap wiegen, maar zorg ervoor dat je kind er niet afhankelijk van wordt. Onze raad: als je er geen al te vaste gewoonte van maakt, zal je ukje er geleidelijk aan geen nood meer aan hebben.
Tip 8: Maak duidelijke afspraken met je kroost
Ooit komt de dag dat je kind zegt dat het niet naar bed wil. En dat is normaal. Iedereen zou toch liever verder spelen (al dan niet met mama of papa)? Dan is het belangrijk om afspraken gemaakt te hebben, consequent te zijn en je kind op een vriendelijke manier aan de regels te herinneren die je met hem/haar afgesproken hebt.
Staat je kind toch op na bedtijd? Begeleid hem/haar dan terug naar de slaapkamer, vertel dat je hem/haar graag ziet, maar ook dat het nu bedtijd is voor kinderen en welke afspraak jullie daarover gemaakt hebben (“Blijf nu in bed tot morgenochtend”). En dat je verwacht dat hij/zij zich daaraan houdt. Als je kind te vaak opstaat (en je eigenlijk aan het uitdagen is), aarzel dan niet om het terug te brengen naar zijn/haar kamer en de deur te sluiten. Leg uit dat als hij/zij in bed kruipt, je de deur weer open doet. De keuze ligt dus bij hen.
Tot slot
Je kind en bedtijd? Da’s eigenlijk een kwestie van gezond bezig zijn én gezond verstand. Volg je gevoel en creëer een veilige regelmaat, waarbinnen jij en je kind zich gerust en geborgen voelen. Dan volgt heerlijk slapen vanzelf.