Positief opvoeden: tips van ouders, voor ouders
Positief opvoeden: tips van ouders, voor ouders
Ouder worden is vaak een van de gelukkigste dagen van je leven. Maar een nieuw, klein mensje in je huis verwelkomen is tegelijk vreugdevol én stresserend! Want ja, het zijn jouw beslissingen die van deze kleine uk de volwassene gaat maken die die later zal zijn. En het klopt dat er duizend-en-een manieren zijn om een kind op te voeden. Vaak voelen we ons wat hulpeloos bij alle uitdagingen die ons te wachten staan. Maar geen paniek: SPA®, je dagelijkse hydratatiepartner, heeft heel wat tips voor je in petto. Van ouders, voor ouders.
Positief opvoeden: wasda?
Heb je al gehoord van positief opvoeden op scholen? Is dat het enige waar nog over gepraat wordt tijdens het oudercontact? Positief opvoeden betekent in een notendop dat je een kind aanmoedigt in plaats van het te straffen. Je kind moet zelf fouten maken, net zoals wij soms doen, en daarvan leren om zich volledig in een eigen richting te ontwikkelen.
Tegenwoordig wordt deze manier van opvoeden steeds populairder. Maar welke opvoeding je ook kiest, het is belangrijk dat je op jezelf vertrouwt. Want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: onze kinderen helpen opgroeien tot de volwassenen van morgen, met hun eigen verantwoordelijkheden en waarden.
Je schuldig voelen als ouder
"Ik werk te veel, ik ben er nooit voor mijn kind", "Ik zei ‘geen schermen’ en ik ben toch gezwicht", "Ik kan het niet betalen om mijn kinderen een plezier te doen, ik zal ze teleurstellen" ... Het zijn gedachten die herkenbaar zijn voor veel mensen: het beroemde schuldgevoel van ouders. Het idee dat we niet de juiste keuzes maken voor onze kinderen ... is helemaal normaal! Want als ouders willen we altijd het beste voor onze kinderen. We willen hen die dingen geven die wij soms niet mochten, en hen het beste leven geven dat we kunnen.
Een echte oplossing voor het schuldgevoel is er niet, behalve: luister goed naar jezelf. Haal adem, denk na en aanvaard je keuzes. Vergelijk jezelf niet met andere ouders en maak je eigen keuzes. Stel jezelf af en toe in vraag, maak nieuwe regels als de oude niet meer volstaan. Ook als die haaks staan op waar je tot dan toe in geloofde. Go with the flow en vertrouw vooral op jezelf. Niemand is perfect, en dat maakt elk individu zo mooi.
Communiceren, hoe doe je dat?
Communiceren met je kind is superbelangrijk. Alleen lijken de interacties met een pasgeboren baby vaak nogal … beperkt. Maar communiceren kan op verschillende manieren: verbaal natuurlijk, maar ook via oogcontact, knuffelen, gebaren, de intonatie van je stem ...
En hoe doe je dat dan in de praktijk?
Probeer actief te luisteren
Geef je kind het gevoel dat je écht luistert, dat je er voor hem of haar bent en dat wat hij of zij zegt belangrijk voor je is.
Herformuleer
Een kind heeft de neiging zich uit te drukken in commando's. Als het bijvoorbeeld zegt: "Ik wil niet naar buiten", herformuleer dat dan door te zeggen: "Wil je niet naar buiten?". Zo moedig je kinderen aan om hun gevoelens te uiten.
Vermijd beloningen
Stel grenzen en maak je kind duidelijk dat er geen extraatjes komen zoals snoep, cadeautjes of langer tv kijken om gedrag te belonen.
Geef het goede voorbeeld
Kinderen lijken vaak op hun ouders. Het is dus aan jullie om het goede voorbeeld te geven op vlak van gedrag en de manier waarop jullie je uitdrukken.
Overbescherm ze niet
We hebben vaak de neiging om onze kinderen te willen afschermen, en wie kan het ons kwalijk nemen? Onthoud wel dat je je kind niet voor eeuwig kunt beschermen, en dat het aan hen is om op eigen benen te leren staan en hun eigen persoonlijkheid te ontwikkelen.
En wat met een tiener?
Ahhh, de pubertijd! Het moment dat veel ouders met een bang hart afwachten. Hoe gaat mijn kind zich gedragen? Wat als er een crisismoment komt? Elke generatie opnieuw komen dezelfde zorgen naar boven.
Het sleutelwoord hier is verbinding. Hoe hou je de band tussen jou en je kind in stand, en hoe maak je je kind deelgenoot? Ga dus een keer samen wandelen, want da’s het ideale moment om te praten en van gedachten te wisselen. Betrek je kinderen bij je projecten, bijvoorbeeld wanneer je vakanties boekt of je woonkamer wilt herinrichten.
Als jij je tiener veel te leren hebt, vergeet dan niet dat jij ook veel van je tiener kunt leren. Jullie behoren tot twee verschillende generaties, elk met hun eigen codes en referenties. Leer elkaar dus beter kennen, en kies samen een nieuwe sport, speel een videogame of ga zelfs een weekend op avontuur. Jullie zullen er allebei sterker uitkomen en jullie band zal nog straffer zijn.
Positief opvoeden = samen een spel spelen!
Of je nu jong of jong van geest bent: er gaat niets boven een goed bordspel om het gezin samen te brengen. Dit zijn onze spelletjestips:
Totem
Hier moet je je totemdier vinden en de sterke punten van ieders karakter onthullen.
Monopoly
Een klassieker binnen elke generatie. Wel oppassen dat je niet teveel ruzie maakt.
Catan
Een eenvoudig en slim handelsspel met als doel zoveel mogelijk straten, dorpen en steden te bouwen. Wie in het gezin heeft het meeste tactische talent?
Lekker in je vel spel
Blij, boos, angstig, verdrietig of trots? Ontdek spelenderwijs de taal van emoties. Tekst, beeld en prikkelende vragen maken gevoelens en emoties bespreekbaar. Je leert ze (h)erkennen en er beter mee omgaan.
Spelletje gekozen? Neem er een tussendoortje en een groot glas SPA® Touch of SPA® Fruit bij. Het perfecte compromis om je kinderen te trakteren op iets gezonds in plaats van cupcakes en snoep. Neem de tijd voor elkaar, en praat over wat jullie bezighoudt. Je zult zien dat dat jullie band onderling alleen maar sterker maakt.
Of je kinderen nu 2 maanden, 2 of 22 zijn: je hebt wel begrepen dat een band ontwikkelen hét allerbelangrijkste is. Want die is voor het leven, en is zo sterk dat zij hem zullen doorgeven aan hun eigen kroost. Want ja, op een dag zullen jouw kinderen zich dezelfde vragen stellen als jij jezelf nu stelt.