De impact van de vervuiling op ons drinkwater

Terug

Vandaag valt er elke dag wel nieuws te lezen over natuur- en andere vervuilingen en verontreinigingen van milieu, grond en grondwater. Hoe zit dat nu met PFOS, PFAS, TFA, microplastics en andere ‘bronnen’ van verontreiniging? Welke impact hebben ze op het water dat je drinkt? Allemaal pertinente vragen, waarop we je hier een antwoord willen geven.

PFAS zijn chemische verbindingen met antikleef- en waterafstotende eigenschappen. Ze ontstaan als fluoride wordt toegevoegd aan producten zoals drinkwater, voedingsmiddelen of textiel. PFOS (perfluoroctaansulfaat) is één van de chemische stoffen binnen de PFAS-groep, en wordt gebruikt om textiel waterafstotend te maken. Het nadeel? Als PFAS in het milieu terechtkomt, breekt het amper af. Vandaar de bijnaam ‘eeuwige vervuiler’. Bij langdurige blootstelling kunnen PFAS-verbindingen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid en kunnen het risico op obesitas en bepaalde kankers verhogen.

De Vlaamse overheid verzamelde intussen alle informatie rond PFAS al op een specifieke website, waar je ook een kaart vindt met eventuele PFAS-vervuilingen in jouw buurt. 

Verschil tussen PFAS en TFA

TFA, of trifluorazijnzuur, is een afbraakproduct van heel wat verschillende chemische producten, met name van pesticiden, koelmiddelen en blusmiddelen.

TFA lijkt chemisch erg sterk op PFAS, maar heeft heel andere eigenschappen en kenmerken. Vanwege die bijzondere kenmerken menen wij dat TFA in de regelgeving zou moeten worden beschouwd als een volwaardige vervuilende stof. Anders gezegd: TFA zou niet moet worden beschouwd als lid van de PFAS-familie, maar zou zijn eigen norm moeten hebben.

De Vlaamse overheid heeft een besluit genomen waarin de PFAS-norm in het distributiewater wordt vastgelegd op 100 ng/l (0,10 µg/l). Voor TFA is er geen wettelijke norm, maar wel een advieswaarde die niet overschreden mag worden: 15.600 ng/l (15,6 µg/l). Meer info, vind je hier. In Wallonië is de advieswaarde lager: 2.200 ng/L TFA (2,2 µg/L). Meer info, vind je hier.

Een gevaar voor het water 

Bedrijven die het milieu vervuilen, kunnen ook een invloed hebben op het water dat we drinken. Zo kunnen PFAS-stoffen in de lucht, de bodem en het oppervlaktewater het leidingwater verontreinigen. Zo wordt nog maar eens duidelijk dat het heel belangrijk is om onze watervoorziening te blijven beschermen. Controleren én vervuiling tegengaan zijn dus absolute prioriteiten. 

En hoe zit het met SPA®?

De gehaltes zijn extreem laag: niet alle monsters bevatten TFA en als er toch sporen van worden aangetroffen, dan in uiterst kleine hoeveelheden. De sporen van TFA die werden aangetroffen in enkele monsters van SPA Reine zijn 30 tot 200 keer kleiner dan de richtwaarden die de Belgische en Nederlandse gezondheidsautoriteiten hebben vastgesteld voor leidingwater.

Hoe dat komt? Eerst en vooral omdat TFA vandaag alomtegenwoordig is in het milieu. Het is immers een erg mobiele vervuiler die wordt verspreid door de regen en de wind.

Er is echter geen enkele reden tot ongerustheid. En wel om verschillende redenen:

Het is belangrijk te benadrukken dat de uitzonderlijke beschermingsmaatregelen die al tientallen jaren zijn genomen, Spadel in staat stellen om zijn consumenten een van de puurste en veiligste voedingsproducten op de markt aan te bieden. De kwaliteit van het natuurlijke mineraalwater van Spadel is dankzij deze beschermingsmaatregelen al tientallen jaren hetzelfde gebleven.

Hoe we ons water beschermen tegen vervuiling

We beschermen de pure kwaliteit van het water van SPA® door ook de 13.177 hectaren natuurgebied rond onze bron te beschermen. Dat doen we al meer dan 130 jaar en met heel veel liefde. 

Wat zijn concreet de beschermingsmaatregelen in dit verzorgingsgebied?

- Verbod op elke landbouw- of industriële activiteit

- Respect voor biodiversiteit: evenwicht tussen naald- en loofbomen en behoud van planten zoals orchideeën en vleesetende planten

- Behoud van wetlands (vennen)

- Geen strooizout op de wegen in de winter

- Verbod op bestrijdingsmiddelen, kunstmest, bodemverbeteraars

- Gebruik van biologisch afbreekbare olie in bosbouwmachines

- Waterdicht maken van parkeerplaatsen in het elektriciteitsgebied


120.000 kwaliteitsanalyses 

Ons water is onderworpen aan heel strenge regels en elk jaar voeren we meer dan 120.000 kwaliteitsanalyses uit, zowel intern als in geaccrediteerde externe laboratoria. Ons mineraalwater voldoet daardoor dus ook volledig aan de eisen van de voorschriften voor consumptie voor zuigelingenvoeding.

Concrete projecten rond zuiverheid

Bescherming van ongerepte natuur vergt een kolossale en collectieve inspanning. Het is mooi dat we uiteenlopende partners hebben, waarmee we diverse projecten steunen, ontwikkelen en uitrollen. Meer weten over hoe we dat samen aanpakken? Dat lees je hier!

Duurzaam waterbeheer

Voor onze initiatieven rond natuurbescherming krijgen we wereldwijd erkenning. Spadel behaalde bijvoorbeeld de hoogst mogelijke certificering voor duurzaam waterbeheer, van de Alliance for Water Stewardship (AWS). Dat is een wereldwijde samenwerking tussen bedrijven, non-profit organisaties en de publieke sector. We zijn trouwens de eerste producent van mineraalwater in Europa die het AWS-Platinum certificaat ontving.

Dankzij onze beschermende maatregelen, die al tientallen jaren van kracht zijn, kan je er zeker van zijn dat SPA® jou de zuiverste en veiligste waterproducten op de markt kan aanbieden. En dat is een hele geruststelling!

En hoe zit het met microplastics?

Microplastics zijn ook een vrij nieuw gespreksonderwerp. Ze zijn overal om ons heen, ook in de lucht die we inademen. Microplastics zijn duidelijk een wereldwijd milieuprobleem, dat een grondige analyse verdient, in samenwerking met de autoriteiten.

We blijven puur

Vandaag bestaat er geen officiële standaardmethode om microplastics in milieu, voedsel, kraanwater of flessenwater te meten. Gelukkig zijn mineraalwaterproducenten al heel bekend met het controleren op en meten van verontreinigingen, gezondheidsrisico’s en werken ze al volgens de strengste veiligheidsnormen. Ze zijn immers verplicht om ervoor te zorgen dat hun product zuiver blijft: het moet afkomstig zijn van een beschermde, ondergrondse bron en elke menselijke desinfectie of chemische behandeling is totaal verboden. 

Kraanwater of flessenwater?

Kraanwater ondergaat verschillende chemische behandelingen om het drinkbaar te maken. Zo voegt men onder andere chloor toe om microben te vernietigen die zich in de kilometerslange leidingen bevinden. De kwaliteit van kraanwater is sterk gereguleerd en onderworpen aan tal van controles. Toch kan het water verontreinigende stoffen bevatten. Als die onder bepaalde drempelwaarden blijven, hebben ze geen invloed op de drinkbaarheid. Maar als de drempelwaarden worden overschreden, wordt leidingwater niet langer als drinkbaar beschouwd. Voor natuurlijk mineraalwater zijn de drempelwaarden trouwens veel strenger.

Wees gerust

Bij SPA® bevestigen we graag dat je er zeker van kunt zijn dat ons natuurlijk mineraalwater puur en zuiver is, en dat het geen enkele chemische of microbiologische behandeling ondergaat. We distantiëren ons dus van de praktijken die recent in Frankrijk aan het licht kwamen, waarbij producenten mineraalwaters behandelden met ultraviolette straling en actieve koolstof. Meer informatie over de verschillen tussen kraan-, bron- en mineraalwater vind je terug in dit artikel

Ontdek alle producten van de SPA®-familie

Spa Waters Image

Natuurlijke mineraalwaters

Natuurlijke mineraal-waters

Een geschenk van de natuur

Ontdek
Spa Fruit Image

Fruitlimonades

Heerlijk fruitige smaken en het pure water van SPA®

Ontdek
Spa Flavour Image

Waters met smaak

Puur water met een vleugje smaak

Ontdek